.
Barn i gymnastiksal. Foto: Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Nya råd på gång från Skolverket om filmning i undervisning

1:53 min

Skolverket ska nu se över sina råd och rekommendationer kring hur lärare kan använda videoteknik för att bedöma elevernas kunskaper.

Skolverkets enhetschef, Karin Hector Stare säger att rekommendationerna är till för att lärare ska få en god chans att göra bedömningar av vad en elev nått för kunskaper, att materialet kan användas ihop med en annan lärare där det finns tveksamheter i bedömningen.

Men nu ska råden förtydligas, bland annat om vem och vilka som får tillgång till materialet och att elever måste tydligt informeras om varför filmkameran används i undervisningen.

Frågan blev aktuell efter ett inslag här i P4 Örebro där en mamma till två elever på Långängskolan i Hallsberg reagerat på metoden.

Hon menade att hennes barn är i en känslig ålder där filmande på exempelvis gymnastiken kan påverka barnens självkänsla negativt.

Om metoden används på gymnasiet i exempelvis en idrottsprofil är ju syftet mer glasklart säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista