s maria 3
1 av 5
På stora högtider kommer över 1200 personer på gudstjänsterna. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio.
s maria 1
2 av 5
Kyrkan har nyligen byggts ut för att kunna ta emot fler besökare. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio.
s maria 2
3 av 5
Fader Jacob Kasselia har lett gudstjänterna i drygt 20 år. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio.
s maria 4
4 av 5
Kyrktornet. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio.
s maria 5
5 av 5
S:ta Mariakyrkan är en av Sveriges största syrisk-ortodoxa kyrkor. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio.

Syrisk-ortodox fasta i en svår tid

"Vi skickar matpaket och kläder"
2:50 min

S:ta Mariakyrkan i Varberga är en av Sveriges största syrisk-ortodoxa kyrkor. Vi träffade fader Jacob Kasselia för att prata om den ortodoxa påsken och fastan. Och om den kristna minoritetens utsatthet i Mellanöstern.

När den katolska och protestantiska påsken avslutats har den ortodoxa bara börjat. Den syrisk-ortodoxa kyrkan går efter den österländska kyrkokalendern och firar därför påsk först i början av maj. Nu pågår istället den tredje veckan av fasta.

– Vid fastan ska man äta icke-animaliskt. Man kan hoppa över frukost om man vill, vissa hoppar också över lunchen

. Det är frivilligt, men det är obligatoriskt att äta veganskt, säger fader Jacob Kasslia, präst sedan drygt 20 år i S:ta Mariakyrkan i Varberga i Örebro.

Kyrkan är en av Sveriges största syrisk-ortodoxa kyrkor, på stora helgdagar kommer över 1200 personer på gudstjänsterna.

– Församlingen bara växer och växer, säger han.

– Påsken symboliserar segern över den andliga ondskan, som kan leda vissa människor till att utföra våld och döda människor, fortsätter fader Jacob Kasselia.

I Mellanöstern, där de flesta syrisk-ortodoxa har sitt ursprung, är kristna ofta en utsatt minoritet. S:ta Mariakyrkan samlar med jämna mellanrum in pengar för att stödja sina trosfränder.

– Vi samlar pengar och skickar matpaket eller kläder eller kontanter. Det är väldigt svårt för kristna där just nu, säger fader Jacob Kasselia.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".