Syrisk-ortodox fasta i en svår tid
S:ta Mariakyrkan i Varberga är en av Sveriges största syrisk-ortodoxa kyrkor. Vi träffade fader Jacob Kasselia för att prata om den ortodoxa påsken och fastan. Och om den kristna minoritetens utsatthet i Mellanöstern.
När den katolska och protestantiska påsken avslutats har den ortodoxa bara börjat. Den syrisk-ortodoxa kyrkan går efter den österländska kyrkokalendern och firar därför påsk först i början av maj. Nu pågår istället den tredje veckan av fasta.
– Vid fastan ska man äta icke-animaliskt. Man kan hoppa över frukost om man vill, vissa hoppar också över lunchen
. Det är frivilligt, men det är obligatoriskt att äta veganskt, säger fader Jacob Kasslia, präst sedan drygt 20 år i S:ta Mariakyrkan i Varberga i Örebro.
Kyrkan är en av Sveriges största syrisk-ortodoxa kyrkor, på stora helgdagar kommer över 1200 personer på gudstjänsterna.
– Församlingen bara växer och växer, säger han.
– Påsken symboliserar segern över den andliga ondskan, som kan leda vissa människor till att utföra våld och döda människor, fortsätter fader Jacob Kasselia.
I Mellanöstern, där de flesta syrisk-ortodoxa har sitt ursprung, är kristna ofta en utsatt minoritet. S:ta Mariakyrkan samlar med jämna mellanrum in pengar för att stödja sina trosfränder.
– Vi samlar pengar och skickar matpaket eller kläder eller kontanter. Det är väldigt svårt för kristna där just nu, säger fader Jacob Kasselia.