2 från vänster: Louise Landberg, Alva Lindhagen, Frida Embretsen, Linda Johnsson, Jonas Wesström, Malin Karlsson, Ella Johansson, Lovisa Bülow och Sara Törnqvist.
1 av 4
Det är väldigt tjusiga skräckkostymer i föreställningen. Foto: Maja Bergqvist.
Black Shadows
2 av 4
Black Shadows i skräckmusikalen White shadows. Foto: Maja Bergqvist.
Josefin Olsson och Anna Rosengren i skräckmusikalen White shadow
3 av 4
I radion framförde Josefin och Anna en dialog där de ser ut så här i föreställningen. Bildmontage. Foto: Maja Bergqvist.
Delar av ensemblen i White Shadow gästade P4 Örebro
4 av 4
Och så här såg de ut när de osminkade framförde dialogen hos oss på radion. Foto: Sveriges Radio.

Skräckmusikal om maktmissbruk inom familjen

"Det handlar om en familj som har en förbannelse över sig"
14 min

Nyskriven skräckmusikal av och med örebroare belyser maktmissbruk i nära relationer genom goth-metall inspirerad musik.

– Jag har väl en lite svart själ som har en fascination för de här mörka otäcka historierna, säger White Shadows upphovskvinna Karolina Nilsson från Örebro.

Musikalen handlar om en framstående familj i England, White, som har en förbannelse över sig sedan 200 år tillbaka som gör männen i familjen besatta av sina kvinnliga släktingar. De vill bara gifta sig och föröka sig med de kvinnliga släktingarna.

– Efter två hundra år av inavel så är de flesta av de här personerna sjuka i huvudet bortom allt och det gör dem väldigt, väldigt otäcka, berättar Karolina Nilsson som skrivit manus tillsammans med Malin Karlsson.

– Hela föreställnigen har fokus på makt och maktmissbruk i nära relationer, förklarar Karolina. Makt i relationer är ju tyvärr inget vi har lämnat bakom oss utan det förekommer nog i de flesta familjer på något sätt idag. Det är aldrig okej att utöva sin makt över någon annan, säger hon.

Musiken är mörk åt det goth-metalliska hållet fast lite mjukare och hela föreställnigen framförs på engelska.

– Det är väl främst för att den utspelar sig i England och vi vill göra den så genuin som möjligt, säger John Humlebäck som är en av dem som står på scen.

Ensemblen har repeterat sedan i september två gånger i veckan nästan varje vecka. Premiär alltså på lördag på Kulturhuset i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".