Bil på spår nära centralstationen i Örebro
1 av 2
Bilen på tågspåret skapade stora förseningar i hela landet. Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio.
Bil på tågspåret Örebro C Föreseningar
2 av 2
Sträckan där bilen hittades har inga stängsel. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio.

20 timmars förseningar när bil ställdes på tågspåret

1:01 min

När en bil parkerades på tågrälsen norr om Örebro centralstation ledde det till stora förseningar på tretton olika persontåg. Men Trafikverket vill inte uttala sig om hur bilen kunde hamna där.

Klockan tjugo i fyra på Skärtorsdagen upptäckte en lokförare att en bil stod parkerad på spåret lite norr om centralstationen i Örebro. Det gjorde att tågtrafiken stoppades i båda riktningarna.

En bärgningsbil kallades till platsen för att lyfta bort bilen, men bärgaren fick först inte tillstånd att gå in på spåren av Trafikverket och var tvungen att stå och vänta. Klockan var närmare halv sex när bilen till sist kunde flyttas och tågtrafiken kunde rulla igen.

Enligt Thomas Pihl, presskommunikatör på Trafikverket, ledde incidenten till förseningar på sammanlagt över 20 timmar, för de tretton persontåg som påverkades av händelsen.

På Trafikverket är man förtegen om hur bilen kunde hamna på spåret, men säger att man inte hamnar där av misstag. Vid just den här sträckan av spåret finns inget stängsel.

Trafikverket utreder nu händelsen och kommer bestämma om det blir aktuellt att sätta upp mer stängsel först när utredningen är färdig.

Bilen tillhör en person i Lindesberg, men den personen låg på sjukhus vid tillfället och kan inte ha kört bilen. Den person som körde bilen, har inte hittats av polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista