Verdandi, Socialt företag, Garphyttan, Båtkapell
1 av 4
Projektet med socialt företagande som Verdandi erbjuder Zeinab Allaou och de andra syftar till att de får arbeta med något där de verkligen kan ta vara på sina kunskaper. Foto: Madeleine Persson/ Sveriges Radio
Verdandi, Socialt företag, Garphyttan, Båtkapell
2 av 4
Maret Dahlberg äger företaget och lär Ibrahim Omer och de andra hur man syr båtkapell. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio
Verdandi, Socialt företag, Garphyttan, Båtkapell
3 av 4
Susanne Sjöberg är en av handledarna från Verdandi som hjälper till med utbildningen. På bilden visar hon Bri Bein hur hon ska gå tillväga. Foto: Madeleine Persson/ Sveriges Radio
Verdandi, Socialt företag, Garphyttan, Båtkapell
4 av 4
Zeinad Allaou är verkligen duktig på att sy. I dag har hon tagit med sig två skjortor son hon själv har gjort och får några knappar av Mareen för att kunna göra dem helt färdiga. Foto: Madeleine Persson/ Sveriges Radio

Gammal kunskap skapar nya arbetstillfällen

8:36 min

Genom organisationen Verdandi skapas ett socialt företag där fem personer ska lära sig att sy båtkapell. Meningen är att de ska ta över det existerande företaget när ägaren går i pension.

Projektet leds av Verdandi som är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation. I lokalen som ligger i Garphyttan får Ibrahim Omer, Bri Bein, Habiba Mohammed, Zeinad Allaou och Saadi Altammemi lära sig att sy båtkapell.

– Projektet går ut på att ta tillvara på de kompetenser som vi har sett i den här gruppen. Det finns många som är jätteduktiga på att sy och skrädderi i Sverige men det finns inte så mycket jobb och då fick vi veta att Maret som finns här i Garphyttan kommer att sluta  med sin båtkapelltillverkning och då har vi köpt hennes maskiner och kunskap, säger Åse Johansson, projektledare från Verdandi.

Maret Dahlberg som idag äger båtkapelltillverkningen ska snart gå i pension och hon ser positivt på att föra vidare sin kunskap för att senare lämna över företaget.

- Det är toppen att det äntligen finns någon som kanske kommer att föra det här vidare, säger hon. Till sin hjälp har hon även Bilel Hsini och Susanne Sjöberg, två handledare från Verdandi som också hjälper till med utbildningen.

Zeinad Allaou är en av de som får lära sig utav Maret. Hon är en skicklig sömmerska och har arbetat hos en skräddare tidigare. Men hon säger att det är svårt att hitta jobb i Örebro och tycker om att hon får chansen att arbeta med något som hon verkligen kan.

– Det känns kul. Jag kan sy kläder men tycker om att lära mig hur man syr båtkapell, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista