Ihopklippt bild
Är det okej att politiska partier sponsrar ungdomslag? Foto: Bildmontage

Politiskt parti sponsrade ungdomslag i Hällefors

"Med facit i hand är det naturligtvis inte okej"
1:23 min

Just nu förs en het debatt kring en politisk sponsring av ett hockeylag i Hällefors.   

– Med facit i hand är det absolut inte okej, det kan man väl inse. Men jag kunde väl inte inse att det skulle få sådana här proportioner när jag sa ja, menar Stefan Molander, styrelseordförande för Hällefors IK.

Bakgrunden är att Hällefors IK:s pojkar 13 ska åka på cup i Brunflo - men kassan räcker inte. En förälder som är politisk aktiv i Sverigedemokraterna för en diskussion om sponsring med tränarna - som får godkännande av styrelseordförande för Hällefors IK.

SD Hällefors sponsrar laget med 7000 kronor - och barnen får åka på cup. Efteråt lägger partiet upp en bild på barnen på sin Facebooksida*, tillsammans med en bild på tränarna iförda mössor med SD:s partilogga.

När P4 Örebro pratar med föräldrar i laget delas åsikterna. Vissa anser att det är helt okej, medan andra är starkt kritiska och tycker att barn och politik absolut inte hör ihop.

Men vad säger reglerna om att politiska partier sponsrar ungdomsidrotten?

– Enligt bestämmelserna är det rätt att presentera en logga, men definitivt inga politiska budskap, där går en stark gräns. Det gäller alla politiska samförbund, det spelar ingen roll vilka det är, säger Mats Eriksson som är ordförande för Örebro läns Ishockeyförbund.

Men var går då gränsen för ett politiskt budskap? Detta menar Mats Eriksson måste diskuteras på högre nivå inom idrotten. Men så länge kommer man diskutera vidare frågan inom Örebro läns idrottsförbund. 

–  Jag kommer göra så här att jag tar upp det på nästa styrelsemöte och informerar om ärendet för styrelsen för att höra om det finns anledning att gå vidare med det här. Naturligtvis ska vi prata med Hällefors lite mer och se vilka åtgärder de tagit eller om de följt alla reglerna, givetvis ska vi ha en dialog, säger Mats Eriksson.

*SD Hällefors har raderat Facebookinlägget efter att P4 Örebro kontaktat dem om fallet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".