Universitetssjukhuset i Örebro.
Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: USÖ.

Lång väntan på svar efter cytologprov i Örebro län

"Vi har annonserat men det är svårt att rekrytera"
1:30 min

Kvinnor som tar cytologprov i Örebro län får vänta på provsvaret i tio veckor. Det är betydligt längre än i grannlänen.

En orsak är att det saknas personal på Universitetssjukhuset i Örebro, säger Åsa Bergström som är driftchef på laboratoriemedin.

–Vi har en vakans, så vi är inte fullbemannade, men vi klarar ändå tiden inom tre månader. Vi har annonserat men inte kunnat tillsätta tjänsten. Det är svårt i hela Sverige att rekrytera, säger hon.

Vart tredje eller vart femte år blir alla kvinnor i Sverige mellan 23 och 59 år kallade till cytologprov, för att början till livmoderhalscancer ska kunna upptäckas i tid. Efter provtagningen kan det enligt de nationella rekommendationerna ta upp till tre månader innan kvinnan får sitt provsvar.

Nio veckors väntan i mars
Region Örebro län klarar den tiden, men det tar ändå mer än två månader att få svar. Tio veckor klarar man det på, även om det varierar under året. I mars var genomsnittstiden nio veckor.

Det kan jämföras med Västmanland där genomsnittstiden var 13 dagar i mars, Östergötland där medelsvarstiden är 8,6 dagar och Värmland där kvinnorna får vänta i cirka fem veckor just nu.

På Universitetssjukhuset i Örebro jobbar fyra personer, på tre och en halv tjänster, med att analysera alla cytologprover som görs i länet. Det skulle behövas en person till. Till hösten startar en utbildning, som legat nere i några år, och Åsa Bergström hoppas på den.

Oroliga kvinnor hör av sig
Det händer att oroliga kvinnor hör av sig till kliniken och ber om ett snabbare provsvar, men det brukar man försöka avstyra.

– VI försöker att be dem vänta, för varje gång vi prioriterar ett prov så får ju någon annan stå tillbaka. Det kan vara kvinnor som tagit provet ännu längre tillbaka som får vänta då. Så vi försöker undvika prioriteringar, säger Åsa Bergström på laboratoriemedicin på USÖ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".