Brand asylboende Gärdshyttan Askersunds kommun Nerikes Brandkår
1 av 5
Rummet som brann på asylboendet i Gärdshyttan för snart två år sen. Foto: Nerikes Brandkår.
Brand Gärdshyttan asylboende Nerikes Brandkår
2 av 5
Kraftigt rök och brandskadat rum på asylboendet i Gärdshyttan. Foto: Nerikes Brandkår.
Ulf Smedberg vice brandschef brandman Nerikes Brandkår
3 av 5
Ulf Smedberg, vice brandchef Nerikes Brandkår. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Brandmän brand asylboende
4 av 5
Efterarbete vid branden på asylboendet Hemgården i Laxå. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.
Elledning Storå brandsäkerhet
5 av 5
Brandfarliga elledningar på ett asylboende i länet. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Allvarliga brister i brandsäkerheten på länets asylboenden

"Flera brister på samma ställe kan betyda katastrof"
1:33 min

Brandsäkerheten på flera av länets asylboenden och hem för ensamkommande flyktingbarn har allvarliga brister.


Över 100 anmärkningar har noterats av räddningstjänsten på 25 av länets boenden.

Det är de senast gjorda tillsynsprotokollen av länets tre räddningstjänster som P4 Örebro har tittat på. Som allvarliga brister räknas de som räddningstjänsten begärt ska åtgärdas snarast eller före ett visst datum.

Mer än 100 brister
– På vissa ställen har det varit väldigt många brister, säger vice brandchefen på Nerikes Brandkår, Ulf Smedberg. Alltifrån nåt litet banalt till nåt väldigt stort och allvarligt. Men 100 brister på så få protokoll, det är rätt mycket.

Att gå igenom tillsynsprotokollen från länets räddningstjänster är rätt skrämmande läsning. Det handlar om blockerade utrymningsvägar, trasiga och avstängda brandlarm, brännbart bråte i brandfarliga utrymmen och brist på kunskap och uppföljning när det gäller brandskyddet. Och Ulf Smedberg tvekar inte när han får frågan vad som är värst.

Otroligt allvarligt
– Alla anmärkningar som man kan koppla till utrymning är otroligt allvarliga, och generellt kan man också säga att flera olika brister på samma ställe, det är då vi är rädda för katastrofen, förklarar han.

Ytterligheten är ju att en person eller flera omkommer, och det är ju det troligaste när det är flera brister på samma ställe.

Så vad är det då som kan hända om en utrymningsväg är igenbyggd, eller om man inte kan ta sig ner om det brinner på övervåningen?

– Ja, ytterligheten är ju att en person eller flera omkommer, förklarar han, och det är ju det som är det troligaste när det är flera brister på samma ställe, och det är ju katastrof.

Så allvarliga bränder har länets boenden tack och lov varit förskonade ifrån. Och de senaste två åren har det bara handlat om totalt tre bränder, enligt Ulf Smedberg.

Inte tryggt
Men det finns också boenden, sjutton stycken närmare bestämt, som räddningstjänsten i länet inte har kollat brandskyddet på alls, för att man inte hunnit, och det är oroande, menar Ulf Smedberg.

– Det är inte helt säkert och inte helt tryggt. Vi vet ju att det finns alltifrån anlägda bränder utifrån, till krafter inne i byggnaden som gör att det skulle kunna börja brinna, och då kan det bli riktigt illa, förklarar Ulf Smedberg, vice brandchef på Nerikes Brandkår.

#srgranskar

Mer om Brister i brandskydd

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".