Sara Richert, MP Örebro. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
Sara Richert, MP Örebro. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

MP-råd reagerar mot partikamrat som inte skakar hand med kvinnor

"Inte ok att behandla män och kvinnor olika"
6:56 min

Miljöpartisten som inte vill handhälsa med kvinnor på grund av sin religion väcker känslor bland sina partikamrater.

Sara Richert, miljöpartist och oppositionsråd i Örebro kommun tycker inte det beteendet hör hemma i hennes parti.

– Det är inte ok att behandla män och kvinnor på olika sätt, det vore ett steg tillbaka, säger Richert.

Återigen blåser det kring miljöpartiet, det är en företrädare i Stockholmdistriktet som kandiderade till partistyrelsen, Yasri Khan som mot bakgrund av sin muslimska tro inte vill ta kvinnor i hand, trots att partiet han verkar i, säger sig vara feministiskt. Mannen har idag beslutat att lämna sina politiska uppdrag, men det ställer så klart frågan på sin spets - vad är det för typ av feminism man skriver under på om man är miljöpartist?

– Man blir ju fundersam så klart, vi jobbar för ett inkluderande och tolerant samhälle, men vi är ett parti som har jämställdhet och feminism högt på vår agenda. Det får ju inte vara på bekostnad på grundläggande värderingar av att alla människor ska behandlas lika, det står högre än en människas tro, säger Sara Richert, MP.

– Om jag som kvinna blir behandlad på det här sättet reagerar jag jättemycket.

Enligt Richert innebär Miljöpartiets definition på feminism bland annat att män och kvinnor ska ha lika rätt och möjlighet till makt och inflytande, att utforma sina liv.

Andreas Tranderyd, distriktsordförande för Miljöpartiet håller med Richert i kritiken mot partikamraten.

-Det finns många sätt att hälsa på och det måste få vara tillåtet, men i ett feministiskt parti som MP får man aldrig göra skillnad på könen i sitt val av hälsning.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".