En kvinna blir misshandlad.  Foto: Claudio Bresciani /TT
1 av 2
Mellan 2010 och 2014 anmäldes nästan 3000 fall av våld i nära relationer i Örebro län. Foto: Claudio Bresciani/TT
Marita Ghylfe, kurator, kvinnohuset i Örebro
2 av 2
Marita Ghylfe är kurator på Kvinnohuset i Örebro. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

Få fall av våld i nära relationer i länet klaras upp

"Polis och åklagare gör inte sitt jobb fullt ut"
1:23 min

Femton procent av anmälningarna kan bindas till person. Det gör länet näst sämst i Sverige.

Av ungefär 3000 anmälningar av våld i nära relationer i Örebro län mellan 2010 och 2014 kunde endast 439 anmälningar bindas till person. Det är stiftelsen Tryggare Sverige som tagit fram den statistiken. Magnus Lindgren är generalsekreterare för stiftelsen och kommenterar sifforna så här.
– Vår tydliga uppfattning är att betydligt större andel av de fall som handlar om brott i nära relationer skulle kunna klaras upp än i dagsläget.

Magnus Lindgren menar att många tidiga insatser som ska göras av polis och åklagare ofta inte görs.
– Vid brott i nära relationer handlar det om tidiga förhör och brottsplatsundersökningar, säger han.

Statistik från BRÅ från 2008 visar på att vid fyra av 600 undersökta fall av våld i nära relationer påkallades kriminaltekniker. Och även fast statistiken har några år på nacken så finns det ingen anledning att tro att dem siffrorna har förändrats till det bättre, menar Magnus Lindgren.
– Vi kan konstatera att riksrevisionen, Brottförebyggande rådet och polisen själva har riktat kritik mot polisens brottsförebyggande arbete och utredningsarbete. Mycket talar alltså för att det inte blivit bättre, säger han.  

Marita Ghylfe är kurator på Kvinnohuset i Örebro och har det varit i det snart 35 år. Under lika många år har hon tagit emot kvinnor som utsatts för våld i nära relationer. Hon upplever förekomsten av kriminaltekniker är mycket ovanlig.
– Kriminaltekniker? Det är ju någonting jag knappt ägnat en tanke, för att det är så sällsynt. Jag tror att det kan vara en handfull kvinnor jag mött här på Kvinnohuset där det varit kriminalteknisk undersökning angående deras misshandel.

Fakta, uppklarningsprocent vid våld i nära relationer:
Landssnitt: 18 %

Örebro: 15 %

Södermanland, lägst uppklarningsprocent i landet: 14 %

Kronoberg, högst uppklarningsprocent i landet: 31 %

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".