Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lena Enander placeringssamordnare ensamkommande barn Örebro kommun
Lena Enander, placeringssamordnare för ensamkommande barn i Örebro kommun. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Tuff process att flytta "hem" ensamkommande barn

"Det skär i hjärtat på våra handläggare"
1:24 min

Örebro kommun håller just nu på att ta hem ensamkommande flytkingbarn som tillfälligt placerats i andra kommuner. Men alla barn vill inte flytta "hem" och det blir ibland jobbigt för alla inblandade.

– Det är en svår process för de här barnen, säger Lena Enander som är placeringssamordnare på utredningsenheten för ensamkommande barn i Örebro.

– De har kommit till en familj som har gett dem kärlek och omsorg och gjort då gott de har kunnat. Det gör att den här familjen blir väldigt viktig för barnen, säger hon.

– De kanske har fått kamrater, fungerar i skolan och så vidare, så det skär i hjärtat för våra handläggare, förklarar hon.

Många Amir
Det finns alltså flera parallella fall till 14-åriga Amir som vi berättade om i förra veckan här i P4 Örebro. Amir som kom till Kumla kommun men placerades i Uppsala och rotade sig där, men som nu tvingas flytta tillbaka till Kumla.

– Jag går ju i skolan, jag har träffat kompisar, jag spelar fotboll och vill inte flytta till Kumla, sa Amir i våra sändningar då.

En rättsprocess pågår nu om var Amir ska bo, och Örebro kommun följer den med intresse, säger Lena Enander.

– Vi får se när domen kommer, vi får analysera den tillsammans med våra jurister och se hur vi ska tolka den.

Tio barn har återvänt
Men hemtagandet av barn pågår för fullt, och hitintills har tio av de cirka 40 barnen som ska hem, återvänt till Örebro. Före sommaren vill man att alla är tillbaka, både för omsorgens och ekonomins skull, säger Lena Enander.

– Har vi de här barnen i våran kommun så kan vi jobba med gode män, med skolan som vi har ett upparbetat samarbete med, och så vidare.

– Och den vård som vi nu köper för de här fyrtiotalet barnen, den är betydligt dyrare än vad vi får för de pengar vi ger här i Örebro, avslutar Lena Enander, placeringssamordnare på utredningsenheten för ensamkommande barn i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".