labrador hund koppel
Polisens pilotprojekt med trygghetshundarna ska avvecklas. Foto: Janerik Henriksson/TT

Trygghetshunden blev Saras räddning till ett vanligt liv

"Det är oförståeligt att de inte kan få den här hjälpen längre"
6:28 min

Sara och hennes familj levde i en hotsituation som ledde till skyddat boende. Vändningen kom när de fick en trygghetshund.

– Först hade jag en larmtelefon, poliser utanför huset och ett nära skyddsnät från kollegorna på jobbet, förklarar Sara.

Polisen var nära inkopplad med olika skyddsåtgärder. När de erbjöd Sara och hennes familj en trygghetshund kunde de äntligen flytta hem igen.

– Barnen kunde börja skola och dagis igen, min man och jag kunde börja jobba igen, berättar Sara. Jag fick tillbaks mitt liv, och det hade jag inte kunnat få utan hunden.

I går berättade vi i P4 Örebro att polisens pilotprojekt med trygghetshundarna nu ska avvecklas, något som väckt starka reaktioner bland inblandade, och så även hos Sara.

– Jag förstår inte hur man kan ta bort en så här genialisk idé, säger Sara. Det ger en sån ofantlig trygghet som nu försvinner.

"Jag känner en stor sorg för alla de kvinnor som lever kvar i det här som jag levde i. De kan inte få den här fina hjälpen och det är för mig oförståeligt."

Det kommer även kritik från Bengt Storbacka, socialdemokrat och verksam i polisregion Bergslagen samt ledamot i polisens nationella insynsråd.

– Det är synd att kvinnor som upplevt större trygghet tack vare hundarna inte ska kunna känna sig säkra längre, menar han.

Bengt Storbacka kommer nu att driva frågan i polisens insynsråd samt försöka påverka beslutsfattare för att få en lösning till stånd.

Hotbilden mot Sara finns fortfarande kvar. Sara heter egentligen något annat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".