Erik Mararv. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio
Erik Mararv. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio

"Såg vakterna skjutas bredvid mig"

Svensken Erik Mararv hamnade mitt i ett dödligt skottdrama i en nationalpark i Kongo-Kinshasa. Han såg sina kollegor skjutas, själv träffades han i benet. - Det kunde gått mycket värre, säger han till SVT.

Det var i lördags som Erik Mararv, 30, hamnade i ett skottdrama tillsammans med fyra parkvakter i nationalparken Garamba.

Skottdramat inträffade sedan Erik Mararv och hans kollegor fått larm om att tjuvjägare avfyrat skott i en del av parken. De åkte dit med helikopter och såg en skjuten elefant.

- Jag såg tjuvjägarna lägga sig i bakhåll bakom ett stort träd där det fanns elefanter. Sedan började de skjuta och jag blev träffad i benet. Samtidigt såg jag två av mina vakter bli skjutna bredvid mig, säger Erik Mararv till SVT Nyheter.

De slog larm och fick hjälp av USA:s militärkommando Africom som flög och transporterade dem till en militärbas i grannlandet Centralafrikanska republiken. Erik flögs sedan vidare till ett sjukhus i Johannesburg i Sydafrika.

- De har opererat mig under natten och benet verkar kunna bli bra. Jag hade tur att varken något blodkärl eller skelettet träffades, säger han.

På tisdagseftermiddagen, svensk tid, var tjuvjägarna fortfarande på fri fot.

Andrea Heydlauff, kommunikationschef på African Parks, som driver nationalparken, säger att alla de anställda på parken är bestörta efter den tragiska händelsen.

- Alla på parken är ledsna, säger hon till TT.

Det är inte första gången parkvakter dödas av tjuvjägare i Garamba när de skyddar elefanter. Parken är väldigt utsatt för tungt beväpnade tjuvjägare från Sudan. Förra året dödades sammanlagt åtta personer — vid tre olika tillfällen.

- Det är en het punkt för elefantjakt. Tjuvjägarna använder pengarna som de får för elfenben till rebellgrupper, säger Heydlauff.

Sedan förra året har parken ökat sin närvaro runt om i parken, men det är svårt att ha kontroll över ett område som är över fyra tusen kvadratkilometer.

- Det finns runt 1 500 elefanter i parken och så länge det finns en efterfrågan på elfenben så kommer det ske fler konflikter, säger Heydlauff.

2012 satt Erik Mararv och flera av hans medarbetare fängslade i Centralafrikanska republiken misstänkta för mord. Detta efter att 13 personer hittats mördade nära den safaripark svensken och hans hustru drev under den tiden.

Först i september samma år släpptes Erik Mararv fri efter att domaren lagt ner fallet. Då hade han suttit fängslad sedan i mars. Människorättsorganisationen Human Rights Watch misstänkte att det var den ökända rebellorganisationen LRA (Herrens motståndsarmé) som låg bakom morden.

Ungefär 30 000 elefanter skjuts varje år av tjuvjägare i Afrika. Antalet djur har uppskattningsvis minskat med 60 procent de senaste tio åren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".