Krigare från terrorgruppen IS åker i ett fordon i norra Irak. Foto: AP/TT.

Säpo: Antalet IS-resenärer minskar

Säpo: Har börjat mattas av
1:18 min

Antalet utländska personer som ansluter sig till terrorsekten IS i Syrien och Irak har minskat kraftigt. Det hävdar det amerikanska försvarsdepartement, skriver Washington Post. Enligt Säpo ser man samma trend i Sverige.

Från omkring 2000 personer som anslutit sig per månad har det varit omkring 200 den senaste tiden, skriver Washington Post. Bakgrunden ska enligt Pentagon vara attacker mot IS infrastruktur.

Fredrik Milder som är pressekreterare på Säpo säger att man märker av en avmattning även i Sverige.

– Resandet har börjat mattas av, inte bara i Sverige. Det har blivit svårare att ta sig över gränsen till IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak, säger Fredrik Milder till Ekot.

Säpo menar att det är flera faktorer som spelar in. Bland annat beror på att samarbetet mellan berörda länder blivit mer effektivt och att IS inte kontrollerar lika många gränsområden.

– Så det är svårare att ta sig till konfliktzonen. Kan vara en anledning till att det mattas av. Men vi ser inte att det avtar, säger Milder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".