Helena Hasselquist.
Helena Hasselquist. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.

Giftig tungmetall i konstnärsfärg orsakar benskörhet

1:22 min

Den giftiga tungmetallen kadmium finns i en del målarfärg som konstnärer använder. Den leder till benskörhet hos äldre kvinnor.

Nhoppas miljöingenjör Helena Hasselquist på Örebro kommun att konstnärerna ska tänka sig för, så att de inte är med och bidrar till att förgifta vårt vatten - och till att äldre kvinnor bruter lårbenshalsen.

– Kadmium är förbjudet i nästan allting annat, men det finns ett undantag just för konstnärsfärger. Därifrån kommer ganska mycket av det kadmium som kommer in till reningsverket.

Det är i den röda, gula och orange färgen som kadmium kan finnas. Men det finns kadmiumfri färg, för den som vill vara mer miljövänlig.

– Allra helst vill jag att man använder färg utan kadmium, men om man använder färg med kadmium så ska man göra rent händer och penslar först med papper och sedan rengöringsmedel i en liten burk, som man sedan lämnar in som farligt avfall. Först efter det kan man skölja penslarna under kranen och tvätta händerna, säger Helena Hasselquist på Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista