Biogasanläggningen i Karlskoga.
Biogasanläggningen i Karlskoga. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.

Låg efterfrågan på biogas i Örebro län

"Kommuner och kollektivtrafiken måste öka sina inköp"
1:31 min

Snart 3 år efter invigningen producerar biogasanläggningen i Karlskoga mindre än 70 procent av anläggningens kapacitet.


Efterfrågan måste öka för att få fart på produktionen, menar Jens Isemo vd för Karlskoga Miljö och energi som äger hälften av anläggningen.

– Vi har en bit kvar, vi säljer för lite gas och det hänger ihop med att kommuner och den offentliga kollektivtrafiken måste öka sina inköp av biogas. Alltså användningen av biogas måste öka, säger Jens Isemo.

Det kommer att ta 5-6 år till

Den biogas som idag produceras i Karlskogas säljs till Stockholm. Anledningen är att efterfrågan på biogas i Örebro län är låg men också att man köper biogas från andra aktörer. Ett exempel är kollektivtrafiken vars avtal med en leverantör löper ut först 2019.

Men efterfrågan på biogas väntas öka, Örebro och Kumla har redan tagit beslut om att ställa om till biogasfordon på områden där det finns såna fordon och nu har även Karlskoga tagit det beslutet.

Jens Isemo hoppas på att fler kommuner och även kollektivtrafiken ska följa efter för det är då anläggningen som kostat 170 miljoner kronor kan producera biogas för fullt.

– Det kommer att ta 5-6 år till, men vi måste upp till den kapacitet som anläggningen är byggd för, säger Jens Isemo.

Tycker du fortfarande att det var rätt investering?

– Ja, om kommunerna och det offentliga tar ansvar så kommer det här att bli en bra lösning. Man får inte glömma att biogasen hanterar flera problem, både att ersätta fossila drivmedel men även att lösa ett avfallsproblem i vårt samhälle, säger Jens Isemo.

Biogasanläggningen ägs av kommunerna Karlskoga, Örebro och Kumla. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".