Anna Duberg
Annas avhandling handlar om dans för att förebygga ohälsa. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Tonårstjejer mår bättre av dans visar Örebroforskning

1:08 min

Anna Dubergs forskning kring ohälsa och kravlös dans har lett till att Örebro kommun nu infört dansprojektet "Bara dansa" för flickor i högstadiet och gymnasiet.

Anna Duberg har forskat i flera år i ämnet och följt en grupp flickor i tonåren för att undersöka om fysisk aktivitet kan användas för att förebygga och behandla psykisk ohälsa. I dagarna blev hon klar med sin avhandling. Hennes forskningsresultat har gett praktiska resultat.

Någon med besvär kan gå till sin skolsköterska och förhoppningsvis få en plats.

– Örebro kommun har startat dansprojektet "Bara dansa", en dansgrupp  som möts tisdagar och torsdagar för både högstadiet och gymnasiet. Så är det någon som har de besvären, stressrelaterad smärta eller oro så kan hon gå till sin skolsköterska och förhoppningsvis få en plats, säger Anna Duberg.

Bakgrunden till Annas avhandling är att den psykiska ohälsan bland flickor i tonåren har ökat och är alarmerande hög. Nedstämdhet, oro, huvudvärk och magvärk förekommer mer än dubbelt så ofta bland flickor som bland pojkar i tonåren.

Flickor har också högre risk för depression och använder mer smärtstillande medicin. Detta orsakar inte bara mycket lidande, utan ökar också risken för psykisk sjukdom och smärtproblematik senare i livet.

20 maj disputerade Anna Duberg och hon och institutionen för hälsovetenskap på Örebro universitet är redan igång med nya studier.

– Vi har en ny studie på gång som vi rekryterar till nu. Det är en målgrupp med flickor i fokus som är 9-12 år med återkommande magsmärta. Vi har ett samarbete med barnkliniken. Vi ska testa dans och yoga i kombination två gånger i veckan med start i höst, berättar hon.

Lyssna på hela intervjun nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista