Elever klassas baserat på deras kunskaper på Vivallaskolan i Örebro. Foto: Jaber Fawaz/SR Örebro.
1 av 2
Löneökningens syfte är att motverka lärarflykt. Foto: Jaber Fawaz/SR Örebro
Margareta Borg, skolchef i Örebro kommun, tycker inte att skolköerna är så problematiska. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio
2 av 2
Margareta Borg är skolchef i Örebro kommun. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio

Tusenlapp i påslag ska få lärarna att stanna i Vivalla

"Risken finns alltid"
1:14 min

För att motverka lärarflykt vid den planerade nedläggningen av högstadiet på Vivallaskolan kommer lärarna få en tusenlapp extra i månaden.

Margareta Borg, skolchef på Örebro kommun menar att även fast summan kan ses som symbolisk, så kommer lärarkåren vara stabil.

– Vi har fått lugnande indikationer på att man väljer att inte röra på sig, säger Margareta Borg.

Finns det inte en risk att lärarna lämnar skeppet innan det sjunker?
– Den risken finns alltid. Men vi tycker att vi har informerat om nedläggningen i ett tidig stadium och att lärarkåren känner sig delaktigt. Så jag tror man är ganska nöjd som personal.

För lärarna som kommer vara kvar läsåret 2018 då det endast kommer gå niondeklassare på skolan kommer lönebonusen vara tre tusen kronor. Löneökningarna är budgeterade till ungefär 2,9 miljoner kronor. Men då är också fyra extratjänster på de fyra anvisningskolorna inräknade, berättar Margareta Borg.

I början av juni kommer det beslutas om Vivallaskolans högstadium läggs ned med start läsåret 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".