Droghandel på anonyma Darknet - ett växande problem

1:22 min

Darknet, det hemliga nätet gjorde att 22 -årige Kalle från Örebro län lätt kunde få tag på starka och farliga mediciner som nästan tog hans liv. 

Kalle som började sitt missbruk med sömntabletter och han var nära att dö av de cancermediciner han beställde på Darknet.

– Där kan man handla ostört, det går inte att spåra på samma sätt som på vanliga internet, säger 22 -årige Kalle.

Hur vanligt är det att folk beställer mediciner och droger via Darknet?

– Otroligt mer vanligt än vad man skulle vilja tro, säger Kalle.

Kalle är en av dem som hamnat i ett läkemedelsberoende och som vi rapporterat om här i P4 Örebro. Det var via Darknet som 22-årige Kalle köpte de starka medicinerna som senare var nära att döda honom.

– Jag kunde ha dött av den här sprejen bara för att jag råkade ta en dusch av den här sprejen för mycket, säger Kalle.

Darknet, kallas också för det anonyma, parallella eller dolda internet. Där kan köpare och säljare av exempelvis droger kommunicera anonymt via en speciell programvara och webbläsare.

Droghandeln på Darknet är ett växande problem, menar polisen som just nu har flera utredningar på gång. Det är inte riskfritt att köpa droger på Darknet, en del har åkt fast och fler kommer att åka fast, enligt polisens nationella operativa avdelning ( NOA).

Förra året gjordes en större insats mot drogförsäljning på Darknet i Norrbotten och Västerbotten.

– Vi har bedrivit ett ganska stort ärende i Umeå och Skellefteå som visade sig vara en person som hade ett nätverk runt sig och som bedrev handel av narkotika på Darknet. Vi lyckades lagföra och få stopp på den verksamheten, säger Tomas Palmgren kriminalinspektör i Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista