Marie-Louise Forsberg Fransson
Beslutet om bidraget togs i regionstyrelsen idag. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.

1 200 kronor om året till glutenintoleranta

Kontantstöd till patienter med intolerans mot gluten - samtidigt upphör förskrivningen av glutenfria livsmedel till celiakipatienter, det beslutades i regionstyrelsen idag.

– Efter att frågan diskuterats och utretts under en längre tid känns det bra att vi nu har tagit det här beslutet, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Från och med nästa år inför Region Örebro län ett kontantstöd till patienter med glutenintolerans som fyllt 16 år. Stödet ska vara på 1 200 kronor per år. Samtidigt har man valt att sluta med  förskrivning av glutenfria livsmedel till celiakipatienter över 16 år. 

– Allt fler glutenfria livsmedel finns i dag i butikerna. Då kan det vara både bättre och naturligare att själv kunna köpa dessa i sin vanliga livsmedelsaffär med det bidrag man nu kommer att få, förklarar Forsberg-Fransson i pressmeddelandet. 

Tidigare utredningar och en ny översyn över hur stödet fungerar är det som ligger bakom beslutet. Det har visats att stödet tidigare inte når alla i målgruppen och har varit besvärligt för verksamheterna att hantera. 

Närmare 1 000 vuxna personer i Örebro län uppskattas ha glutenintolerans idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".