Per Eriksson (s) kommunstyrelsens ordförande, Askersund, Snäckbåten, Tas bort
Per Eriksson (s) kommunstyrelsens ordförande är glad över nomineringen. Bilden är en arkivbild. Foto: Sveriges Radio

Askersund nominerad till Årets Samhällsbyggare

"I framtiden kommer folk ladda så fort de får möjlighet"
0:27 min

Askersunds kommun är nominerad till Årets samhällsbyggare för projektet "Green Street light" på en gala som hålls den 25 maj.

– Det här är ett mycket spännande projekt som gör det möjligt att spara både miljö och pengar långsiktigt. Det är roligt att vi kan vara med i framkant när det gäller att testa ny teknik och att även en liten kommun som Askersund kan vara med och bidra till samhällsbyggandet, säger Per Eriksson i ett pressmeddelande. 

Projektet Green Street Light går ut på att använda det befintliga vägbelysningsnätet som laddningsplatser för att kunna skapa en kostnadseffektiv lösning. Det är ursprungligen Vattenfall som driver projektet, och just Askersund är pilotkommun sedan 2014. Från och med 2016 ska systemet testas i stor skala i kommunen.

– Hemtjänsten ha fått elcyklar som kan laddas på fyra olika platser, men snart på ytterligare tio platser, berättar socialdemokratiska kommunalrådet Per Eriksson för Dagens samhälle.

Priset delas ut på Stora samhällsgalan den 25 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".