Irene Rosell, kommunpolis och Inger Trodell Dahl, Socialdemokraterna. Foto: Alfred Wreeby/Sverigs Radio.
Irene Rosell, kommunpolis och Inger Trodell Dahl, Socialdemokraterna. Foto: Alfred Wreeby/Sverigs Radio.

Dörrknackning ska göra Zinkgruvan tryggare

"Folk ska må bra"
6:09 min

Gruvorten Zinkgruvan utanför Askersund är först ut när polis och kommunpolitiker knackar dörr för att skapa medborgarlöften om trygghet.

– Vi ska samla in åsikter om tryggheten, om Zinkgruveborna tycker det känns tryggt att bo här. Och om de inte gör det, ska vi åtgärda det på nåt sätt.

Det säger Irene Rosell, kommunpolis och en av dem som under måndagen knackade dörr tillsammans med Inger Trodell Dahl från de styrande Socialdemokraterna i Askersund.

Tillsammans delar man ut enkäter till ortsborna som ska bli underlag för ett medborgarlöfte.

– Det här är nånting som vi gör för att folk ska må bra, säger Irene Rosell. Vi har fått lite propåer med buskörningar och skadegörelse, därför börjar vi i Zinkgruvan. Sen ska vi se om vi kan få till ett medborgarlöfte, ett åtagande.

Det kan till exempel vara att polisen får mer närvaro på orten, eller ordnar olika trafikhinder så att det inte går att busköra lika lätt. Kommunpolis Irene Rosell hoppas på många svar på enkäten, senast den 30 september, så att man kan göra ett väl övervägt medborgarlöfte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".