Delad bild: Bilbrand i Norrköping och Annie Lööf
Räddningstjänst i Norrköping som försökte släcka bilbränder attackerades med stenar, det tycker Centerpartiets Annie Lööf är oacceptabelt. Foto: Niklas Luks/TT, Erik Nylander/TT.

Centerpartiet vill stoppa brott mot blåljuspersonal

"Samhället måste markera vad som är acceptabelt och inte"
2:31 min

Partiet vill se nya brottsrubriceringar för hot och våld mot blåljuspersonal. Centern föreslår också att det ska bli ett särskilt brott att förhindra utryckning.

– Centerpartiet vill se en ökad trygghet för blåljuspersonal, poliser, ambulanstjänstemän, men också brandmän, säger Annie Lööf.

Den senaste tiden har vi kunnat höra om oroligheter där blåljuspersonal mötts av bland annat stenkastning. Nu vill alltså Centerpartiet kriminalisera hindrande av utryckning, om någon till exempel genom att kasta sten försvårar utryckning med ambulans, polis eller brandkår. Något som i dag, enligt Centerpartiet, ofta räknas som skadegörelse.

Partiet vill också införa en särskild brottsrubricering: Våld mot alarmeringstjänstpersonal, som ska gälla för ambulans- och räddningstjänstpersonal. 

– Samhället måste ju markera vad som är acceptabelt och inte. Det är inte acceptabelt att hindra blåljuspersonal från att ta sig in och rädda liv. I dag är lagstiftningen otillräcklig där, säger Annie Lööf.

Vad skulle du säga är roten till våld mot blåljuspersonal?

– Utanförskapet är ju roten till detta, så den absolut viktigaste delen är att se till att integrationen fungerar mycket bättre, att man lär sig språket, kommer i arbete och får fungerande bostadssituation. Och därför är det förebyggande arbetet mellan polisen och övriga myndigheter och det lokala samhället oerhört viktigt, det är det viktigaste skulle jag vilja säga. Men utöver det så måste vi också ha en lagstiftning som gör att blåljuspersonal skyddas på samma sätt.

Vad tror ni att förslagen kommer ge för effekt?

– Den otrygga miljö som nu är, inte minst i många förorter runtom i landet måste vi hejda, det är inte acceptabelt att hindra ambulanser att hindra ambulanser att ta sig in i områden, det är inte okej att kasta sten på blåljuspersonal. Många lever nu under stor press och stort hot och kan inte utföra sitt arbete. Det här handlar om att samhället måste sända en väldigt tydlig signal om att det här är helt oacceptabelt.

Ska man se på förslagen som främst en markering?

– Det är en markering, men det är också nödvändigt att utveckla lagstiftningen så att man jämställer skyddet för brandmän och ambulanspersonal på samma sätt som polisen har ett skydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".