Trapporna vid Tybble centrum saknar räcken
1 av 4
Trapporna vid Tybble centrum saknar räcken Foto: Jazz Munteanu
Ove Nilsson, Christer Johansson och Ing-Marie Wessén
2 av 4
Ove Nilsson, Christer Johansson och Ing-Marie Wessén vid Tybble centrum Foto: Jazz Munteanu
Trapporna vid Tybble centrum med ett räcke i mitten
3 av 4
Trapporna vid Tybble centrum saknar räcken på båda sidorna Foto: Jazz Munteanu
Christer Johansson och Ove Nilsson går ned för trapporna
4 av 4
Christer Johansson och Ove Nilsson testar trapporna Foto: Jazz Munteanu

Örebro kommun saknar ansvarig för tillgänglighetsfrågorna

"Det ser bedrövligt ut"
1:17 min

I Örebro kommun finns det idag ingen som ansvarar för frågor om funktionsnedsättning och tillgänglighet.

DHR Örebro pekar på Tybble centrum som ett exempel på bristande tillgänglighet inom kommunen. På väg upp till torget finns det trappor som saknar markeringar och räcken för personer med nedsatt syn.

-Det ser bedrövligt ut skulle jag vilja påstå, utifrån ett säkerhets och ett tillgänglighetsaspekt, säger Christer Johansson vice ordförande i DHR Örebro.

Örebro bostäder som står ansvariga för projektet har tidigare inte känt till synpunkterna om bristande tillgänglighet. Carl Johan Baatz, chef för ÖBOs lokaler, säger till P4 Örebro att han kommer ta kontakt med organisationerna för att lösa frågan. En mätning av fysiskt tillgänglighet runtom i Sveriges kommuner ligger Örebro på 164e plats. Bland annat saknar kommunen en handlingsplan som rör den fysiska tillgängligheten och mätbara mål för att öka den.

Inom kommunen finns idag ett tillgänglighetsråd där politiker och ideella organisationer finns representerade.

Carina Toro Hartman är socialdemokrat och ordförande i byggnadsnämnden och tillgänglighetsrådet. Hon säger att det finns en politisk vilja för att anställa en strateg som ansvarar för tillgänglighetsfrågorna.

-Det finns absolut en vilja att ha en person som jobbar mer med de här frågorna, en sammanhållen funktion, säger Carina Toro Hartman. Sen formen för det och var den här personen eller funktionen, i vilken förvaltning den ska ligga, det är inte riktigt klart än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".