Magnus Önnestig Migrationsverket sektionschef tåg
Magnus Önnestig, sektionschef Migrationsverket Region Mitt. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Migrationsverket drar sig ur dyra och dåliga asylboenden

"Nu har vi 4000 lediga platser"
1:44 min

Migrationsverket inleder en omfattande flyttvåg av asylsökande över landet. Skälet är att man vill komma ur kostsamma och trånga boenden som inte längre behövs när antalet asylsökande minskat.

– I höstas hade vi i hela landet i vissa perioder bara 30, 40 lediga platser, nu har vi 4 000, förklarar Magnus Önnestig, sektionschef på Migrationsverket, Region Mitt, där Örebro län ingår.

– Nu vill vi använda de platserna för att gå ur förtätning så att varje människa ska få lite mer yta i rummet där de bor. Det ska frigöras mer gemensamhetsytor i boendena och så vidare, och det kommer att föranleda ett antal flyttar, och det ska vi börja med här nu i närtid.

Våg av flyttlass
Och enligt Magnus Önnestig blir det en omfattande flyttvåg som kan leda till att tiotusentals personer kan få byta boenden.

– Det kan det göra, säger han.

Vad tycker då de som ska flytta om det här? Det har ju varit en del protester i Örebro län, som i Askersund när ett sextiotal asylsökande skulle flyttas till Degerfors härom veckan.

– Det är ytterst varierande, säger Magnus Önnestig. De som får flytta och får en egen lägenhet, de är ju ofta ganska tacksamma och positiva.

– De som har bott i ett anläggningsboende som ligger centralt och bra i nåt samhälle, och sen får flytta till ett ställe som ligger mer ödsligt, kan ju vara mer negativa, men oftast så går det bra, förklarar han.

Dålig koll på kostnader
Att flytta folk mellan olika boenden är rutin för Migrationsverket. Hitintills i år har sammanlagt 160 000 personer varit med om såna flyttar. Att jämföra med det totala antalet personer som finns inskrivna hos Migrationsverket idag, som är 170 000 personer.

Vad det här kostar Migrationsverket kan man inte redogöra för, enligt pressavdelningen som rådgjort med ekonomiavdelningen. Flyttkostnaderna finns varken budgeterade eller bokförda.

Men enligt Magnus Önnestig, sektionschef på Migrationsverkets Region Mitt, så görs de för att hushålla med resurser.

Spara skattemedel
– Vinsten som vi vill uppnå, det är självklart att det ska vara så bra som möjligt för de sökande. Att man ska få ett så bra boende som det går, och inte behöva bo mer trångt än nödvändigt.

– Sen har vi ett ansvar också att förvalta skattemedlen, att se till att använda boenden där vi har bra kontrakt, och de är det hela upphandlingssystemet bygger på, förklarar Magnus Önnestig, sektionschef Migrationsverkets Region Mitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".