Jason och Finn utanför buren
Här ser du Finn Norgren tillsammans med Jason "Timbuktu" Diakité utanför buren. Foto: Sveriges Radio

Musikhjälpen har gått bättre för varje år som går

Finn Norgren: Det är underbar live-radio-tv, för man aldrig vet vad som händer
3:03 min

Idén till det som numera har blivit en institution kommer från Holland, säger Finn Norgren som var med och startade Musikhjälpen.

Det var några kända programledare i Hollands motsvarighet till P3 som kom på idén för att de ville göra något vettigt till jul.

– Sen började vi tänka och testa idén och fick med oss båda programbolagen, både SR och SVT som satsade ganska friskt ut i det okända, får vi väl säga, vilket de har all heder av, säger Finn Norgren, som då var generalsekreterare för Radiohjälpen och som alltså var med i starten av den svenska varianten av Musikhjälpen.   

2008 sändes första Musikhjälpen från ett av torgen i Göteborg. Drygt 3 miljoner kronor samlades in på temat "67 miljoner flyktingar behöver din hjälp.

– Så slog det lite försiktigt i början och sen mer och mer. Och nu mera är det en institution tror jag, så man häpnar över hur bra det har gått.

Förra året när Musikhjälpen sändes från Linköping fick insamlingen drygt 31 miljoner kronor.   

Finn Norgren är själv utomlands när turen kommer till Örebro 12-19 december, men han tänker inte missa sändningen för det.

– Det är fantastiskt helt enkelt, det är en radiostudio som står på torget och där står ett antal kameror som filmar folk som är i den studion i sex dygn. Och det kan ju låta ganska tråkigt, men det är sex dygn som människor faktiskt följer, många är med hela tiden. Och det är kul för man aldrig vet vad som händer, så jag kommer att vara inloggad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".