Migrationsminister Morgan Johansson
Migrationsminister Morgan Johansson Foto: Jessica Gow/TT

Migrationsverket ska syna undermåliga asylboenden i Bergslagen

Morgan Johansson: Det är oacceptabelt
4:40 min

Migrationsminister Morgan Johansson (S) reagerar på rapporten om mögel och skadedjur på asylboenden i Bergslagen. Nu ska Migrationsverket göra inspektioner på de utpekade boendena.

– Det är oacceptabelt att människor bor så här, därför vidtar Migrationsverket nu åtgärder, säger Morgan Johansson, Socialdemokraterna.

Skulle det visa sig att några av boendena är otjänliga kommer man att lämna de boendena omgående, berättar migrationsministern, i övriga fall får entreprenörerna tid på sig att åtgärda felen. Görs inte tillräckliga insatser så kommer Migrationsverket lämna.

Det är Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning som under en längre tid inspekterat samtliga asylboenden i de fyra kommunerna Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Hällefors. På samtliga har man hittat brister, bland annat har 68 procent problem med mögel och 33 procent med skadedjur.

Morgan Johansson påtalar situationen i höstas där det vissa perioder kom 10 000 asylsökande per vecka, då var Migrationsverket tvungna att hitta tak över huvudet för folk.

– Nu är situationen annorlunda när färre söker asyl och Migrationsverket har lättare att säga nej till dåliga boenden, menar Morgan Johansson.

Så gott som alla kontrakt man tecknade i höstas löper snart ut och det ger Migrationsverket möjlighet att granska vilka boenden som håller måttet och man kan fortsätta att anlita.

Migrationsverket behöver ha fler entreprenörer på långa, stabila kontrakt så att man har bättre framförhållning.

Staten tittar också på möjligheten att äga boenden själva, men Morgan Johansson (S) menar att grundstrukturen ska vara långa kontrakt med entreprenörer som fungerar.

– Vi behöver bygga ut en större, starkare statlig struktur så vi är bättre förberedda om nått skulle hända igen, menar Migrationsminister Morgan Johansson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".