Promenad Lizzie socialpsykiatrin Kumla
1 av 7
Camilla, Lizzie och Zackarias på terapeutisk promenad. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Lizzie i hundgården socialpsykiatrin Kumla
2 av 7
Lizzie i en av hundgårdarna på socialpsykiatrin i Kumla. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Dörrskylt socialpsykiatrin Kumla hundförarutbildning
3 av 7
En tydligt fingervisning om vad som väntar innanför dörren till socialpsykiatrin i Kumla. Men här är alla hundar snälla. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
På väg ut Lizzie socialpsykiatrin Kumla hundförarkurs
4 av 7
En glad Lizzie på väg ut på promenad med husse Zackarias Edwall. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Zackarias och Lizzie socialpsykiatrin Kumla hundförarkurs
5 av 7
Zackarias och Lizzie Edwall. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Efter regnet socialpsykiatrin Kumla hundförarkurs Lizzie
6 av 7
Efter en regnig promenad är det skönt att komma in och bli torkad av husse. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Jan Valentin enhetschef socialpsykiatrin Kumla vid husvägg
7 av 7
Jan Valentin, enhetschef för socialpsykiatrin i Kumla. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Hundförarkurs motverkar psykisk ohälsa

"Jag är mycket gladare sen jag började med det här"
1:20 min

Socialpsykiatrin i Kumla har startat en hundförarkurs för att få klienterna att må bättre och enligt Camilla som testat, funkar det.

– Kursen betyder mycket, säger Camilla, när vi gör sällskap på en av hennes promenader med hunden Lizzie.

– Det är sån kärlek på nåt vis, säger hon, och Lizzie blir glad när jag kommer. Det är nån att klappa och gå ut och gå med, och man får ju både luft och motion.

Vårdinsats
Och det blev mycket luft på den nästan en timme långa promenaden i snålblåsten. Med oss fanns också behandlingsassistenten Zackarias Edwall, som äger Lizzie, och som är en av dem som håller i hundförarutbildningen.

Socialpsykiatrin i Kumla kallar satsningen för hundassisterad vårdsinsats, och den genomförs för att hjälpa klienterna som lider av psykisk ohälsa att återhämta sig och må bättre. Och enligt Camilla, fungerar det.

Det är sån kärlek på nåt vis, Lizzie blir glad när jag kommer, och jag har också blivit gladare.

– Det påverkar mig jättemycket, säger hon. Jag är mycket gladare sen jag började med det här, och min sambo säger att det är stor skillnad att se mig när jag kommer hem från hundpromenaderna, jämfört med innan. Jag har blivit en trevligare person, skrattar hon.

Hitintills har nio personer anmält sig till kursen, som har ett ambitiöst upplägg med fem olika delmoment och tydliga mål. Det berättar enhetschef Jan Valentin, som kommit med idén.

Trygg och säker
– Man ska bli säker i olika situationer och känna sig trygg. Man ska bygga självförtroende och få en annan självbild, just genom att man klarar nånting som faktiskt är komplicerat, förklarar han.

Det komplicerade målet är att helt på egen hand kunna ta ansvar för att rasta en annan persons hund. När man klarat det får man ett diplom, berättar Zackarias Edwall, behandlingsassistent på socialpsykiatrin i Kumla. Och kursbeviset är eftertraktat.

– Vissa som kommit hit har redan frågat hur lång tid det kommer att ta att gå igenom utbildningen, förklarar han. De är intresserade av att kunna använda diplomet på sitt CV, om de till exempel ska söka jobb på ett hunddagis eller liknande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".