Oxhagen
Oxhagen i Örebro. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.

Hot och glåpord mot polisen ska utredas av åklagare

Polisen: Vi vill veta var gränsen går för när det är brottsligt
1:25 min

Filmen i SVT:s Agenda i söndags som beskriver en grupp hotfulla män i samband med oroligheterna i Oxhagen ska lämnas vidare till åklagare för granskning. 

Åsa Berggren som är utredningschef i lokalpolisområde Örebro säger att frågan togs upp på polisens ledningsgruppsmöte i måndags morse.

– Den här situationen uppstår ju hela tiden och våra kollegor som är på plats möts av det här hela tiden och vi diskuterade hur vi ska hantera det här och i vilka fall vi ska skriva en anmälan och det vi kom fram till då var att vi gärna vill ha åklagarens tänk kring var gränsen går för vad som är brottsligt. Därför pratade vi med chefsåklagaren kring det här och vi har skapat en rutin för hur vi ska hantera hur vi ska göra när det händer nästa gång, säger Åsa Berggren.

Polisen kommer från och med nu att anmäla de här händelserna till åklagare och idag fredag kommer polisen i Örebro att anmäla filmen som visades på SVT:s Agenda i söndags till åklagare för bedömning om det begicks något brott. I nuläget är det rubricerat som hot mot tjänsteman.

– Vi kommer att tala om för åklagare att det finns tv-material och vi kommer även i anmälan att tala om vad som sägs.

Även P4 Örebros inslag i måndags morse togs upp på polisens ledningsgruppsmöte. Även det inslaget handlade om polisens situation i Oxhagen och att det är väldigt få fall som polisen anmäler till Arbetsmiljöverket.

– Det var också uppe på vårt möte i måndags och den frågan finns ju ständigt om vår arbetsmiljö och hur vi har det på jobbet och där skärper vi också upp våra rutiner, säger Åsa Berggren, utredningschef i lokalpolisområde Örebro. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".