Josefin Nilsson, lärare Navets skola.
Josefin Nilsson vann tidigare ett pedagogiskt pris i kommunen, nu vinner hon Svenska Akademiens svenklärarpris 2016. Foto: Emelie Pless/Sveriges Radio

Örebrolärare vinner nationellt lärarpris

"Jag hade ingen aning"
0:56 min

Josefin Nilsson i Örebro är en av fyra som vinner Svenska Akademiens svensklärarpris 2016 - och får 50 000 kronor.

– Jag hade faktiskt ingen aning om att jag skulle få det här priset, jag upptäckte det på Facebook nu på förmiddagen, berättar Josefin Nilsson.

Josefin arbetar som språk-, läs- och skrivutvecklare kommunövergripande i Örebro, och priset har hon bland annat fått för sitt arbete på Navets skola där hon också jobbar.

– Det känns såklart jätteroligt, framförallt eftersom jag har jobbat under ganska många år med frågor som har med flerspråkiga elever att göra i skolan och jag tänker att det kanske är därför man har valt mig att få det här priset.

Vad betyder det här priset för dig?

– Det vet jag faktiskt inte riktitg än. Men alla sådana här typer av pris skapar ju möjligheter att lyfta fram viktiga frågor, så just nu håller jag på att fundera på hur jag ska använda de här för att fortsätta sprida information och driva frågor jag anser är viktiga.

Priset instiftades 1987 och tilldelas lärare som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen.

Priset kommer överlämnas vid en ceremoni i Svenska Akademiens monter på Bok & Bibliotek i Göteborg lördagen den 24 september.

Josefin Nilsson har tidigare vunnit pedagogiskt pris för lärare i grund- och särskola i Örebro.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".