Marcus Ericsson, Formel 1, F1
Arkivbild på Marcus Ericsson från Kumla. Foto: Olle Tyrbo/Sveriges Radio.

Ericsson bröt efter krasch med stallkamraten Nasr

Stallkamraten Felipe Nasr vägrade att flytta på sig. Då försökte Marcus Ericsson köra om - vilket slutade med att båda tvingades bryta tävlingen. 


– Ett oacceptabelt beteende från dem båda, säger stallchefen Monicha Kaltenborn.

Den svenske formel 1-föraren låg på 16:e plats när Nasr beordrades att släppa Sauber-kollegan förbi sig. Men brasilianaren var måttligt sugen på att lyda stallets order.

– Det var rätt så klart att han hade lite problem att hålla uppe farten. Jag rapporterade till teamet, de såg det och sade säkert i tio varv att han skulle flytta på sig, säger Ericsson till Viasat.

– Till slut sade jag att för mitt race så måste jag försöka köra om, för jag tappar för mycket tid. Då fick jag klart tecken att göra en attack. Och då blev det som det blev.

Vid omkörningsförsöket körde Marcus Ericsson in i Felipe Nasr och efter kraschen var det färdigåkt för båda två på gatorna i ett stundtals regnigt Monte Carlo.

Efteråt var stämningen mellan de två Sauber-förarna frostig. Nasr menade att han var på väg att få upp farten efter sitt däckbyte, och att det var fel läge att släppa Ericsson förbi sig.

– Jag tycker att Marcus ska komma ihåg att förra året var det två tillfällen då han var tillsagd att byta position - utan att göra det, säger Nasr till Viasat.

– Det finns inget rätt eller fel. Men jag tycker inte att två bilar ska vara ute ur loppet. Det här kunde ha undvikits och det vet Marcus om. Han kunde ha undvikit det.

Stallchefen Monisha Kaltenborn var allt annat än imponerad efteråt.

– Marcus och Felipe vet båda hur mycket jobb vi lägger ner varje racehelg. De har ansvar att vara kvar på banan till slutet av racet. Efter det hände har vi pratat ut internt, och båda förarna är medvetna om deras ansvar i det här. En sådan här olycka kommer inte hända igen, säger hon i ett pressmeddelande från Sauber-stallet.

Lewis Hamilton, Mercedes, tog sin första GP-seger för säsongen. Red Bulls Daniel Ricciardo, som startade i pole position, blev tvåa efter ha förlorat mycket tid under ett depåstopp, medan Sergio Pérez, Force India, tog tredjeplatsen.

Mercedes-föraren Nico Rosberg slutade sjua, men behåller totalledningen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".