Hällefors Ovako.
Hällefors Ovako. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio.

Valsverket i Hällefors blir kvar - 40 får gå

Ovakos vd: De har själva hittat många effektiva sätt
1:06 min

Istället för 150 anställda så blir det 40 personer på Ovako i Hällefors som tvingas gå när företaget valt att behålla valsverket.  

Stålindustriföretaget Ovako har beslutat att behålla valsverket i Hällefors. Att stänga valsverket är för komplicerat enligt företaget. 

Och de anställda i Hällefors har själva stor del i helomvändningen.

– Nu har man här i Hällefors själva faktiskt ändrat sin framtid genom att hitta väldigt många alternativa sätt att effektivisera verksamheten. Sätt som ingen trodde var möjligt för nio månader sen, säger vd Marcus Hedblom.

Så sent som i mars meddelade Ovako att 150 av de anställda i Hällefors får gå eftersom valsverket skulle läggas ned.

En månad tidigare sa koncernchefen Marcus Hedblom till P4 Örebro att en nedläggning av valsverket i Hällefors är nödvändig då stålindustrin står inför stora utmaningar.

Men nu har alltså företaget gjort en helomvändning när det gäller valsverket.  

Idag säger vd och koncernchef Marcus Hedblom att det blir 40 personer som kommer att tvingas gå istället för det tidigare varslet på 150 personer. 

Processen att stänga valsverket blir en allt för tidskrävande och komplicerad. Därför kommer valsverket att fortsätta sin verksamhet och sina leveranser till Ovakos kunder. 

Det ska fortfarande göras stora besparingar i företaget, till och med större än det tidigare är sagt. Företaget ska öka minskningen av antalet medarbetare från 250 till 300 personer. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".