Molham Molhem Fröviskolan praktikant asylsökande
Sen två månader tillbaka gör 34-åriga Molham från Syrien praktik på Fröviskolan. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Molhams praktik förstärker Fröviskolan

"Det betyder mycket att få hjälpa eleverna"
3:10 min

Att få praktisera inom sitt eget yrkesområde betyder väldigt mycket för 34-åriga asylsökande Molham Molhem. Men det ger också skolan många fördelar.

Molham Molhem kom till Sverige från Syrien för sju månader sen. Sen två månader praktiserar han på Fröviskolan, där han stortrivs.

– Det har stor betydelse för mig att få träffa och hjälpa eleverna, berättar Molham. Det gäller alla elever, både de som pratar svenska och de som pratar arabiska, och de är också jätteglada när vi träffas.

Molham fungerar som extra stöd i många ämnen på Frösviskolan; matte, bild, hemkunskap och slöjd. Men han finns också med i kafeterian, där eleverna håller till på rasterna.

Mycket handlar förstås om att översätta från arabiska till svenska, och tvärtom, men han får också undervisa, säger han.

Jag drömmer om att få fortsätta som lärare i Sverige. Jag hoppas jag får den chansen.

Han har fem års lärarstudier bakom sig, och flera års erfarenhet av att jobba som lärare i Syrien. Hans huvudämnen är geografi och historia, men han har även undervisat i bland annat matte och engelska i sitt hemland, säger han.

– Jag är väldigt glad att ha fått praktik inom mitt eget yrke och jag drömmer om att få fortsätta som lärare här i Sverige. Jag hoppas jag får den chansen, säger han.

Det märks att han trivs på skolan. När vi går igenom korridorerna hejar alla vi möter och ler.

Både lärare och elever säger att hans närvaro och stöttning betyder mycket. Det är en stor tillgång att ha en lärare som pratar arabiska, eftersom många av de nyanlända eleverna kommer från Syrien, precis som han, och har samma modersmål.

Att praktiken inte ger nån lön är inget han sörjer över, säger han. Inte alls. Det viktiga är att komma ut och jobba, slippa sitta sysslolös och få praktisera svenska, menar han.

– Lön och pengar är inte allt. Jag kom inte till Sverige för pengars skull. Jag kom hit för att det är fred här, förklarar han, och inte krig som i många andra länder.

Men för att kunna jobba kvar i skolan, måste han bli bättre på svenska, säger han.

– Jag måste prata mer svenska och lära mig fortare, avslutar Molham Molhem, asylsökande från Syrien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".