Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hela Sverige ska leva är inte ett förlegat mål, menar Kristina Yngwe, C som sitter i Landsbygdskommittén. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Hela Sverige ska leva är inte ett förlegat mål, menar Kristina Yngwe, C som sitter i Landsbygdskommittén. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Ewa-Leena Johansson, S Ljusnarsbergs kommun. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Ewa-Leena Johansson, S Ljusnarsbergs kommun. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Snabbt digitalt nät till alla inom 10 år

"Så himla grundläggande"
1:18 min

Servicen från statens myndigheter behöver öka i glesbygdsorter i Örebro län, och alla i Sverige behöver få tillgång till någon form av snabb digital uppkoppling.

Det menar den statliga landsbygdskommittén. I många av våra små kommuner har staten lagt ner i stort sett alla sina kontor på senare år, vilket får stora konsekvenser för service och möjligheter till utveckling.

Men nu har kanske den utvecklingen nått sin ände. Den statliga Landsbygdskommittén vill att staten ska öka sin närvaro i hela landet.

I Ljusnarsbergs kommun har den statliga flykten varit särskilt märkbar, berättar Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd.

– Vi har ju sett under många år att statens har dragit bort sin närvaro och det vill ju hitta former för att få tillbaka.

I Kopparberg finns idag ingen Arbetsförmedling, Försäkringskassa, Skattemyndighet, och bara tidvis polisen. Landsbygdskommittén som kom med en första rapport i mars vill utlokalisera statliga myndigheter från Stockholm men också skapa mer service i glesbygden. Kristina Yngwe är centerpartist i kommittén.

– Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen kanske inte behöver ha varsitt kontor, utan kanske kan spå ihop tjänsterna och bygga kluster kommunalt.

Bredband eller annan hög överföring av data är för också en överlevnadsfråga för Ljusnarsbergs kommun, menar Ewa-Leena Johansson, kommunalrådet.

– För framtiden är det en jätteviktig fråga för att kunna bo och leva på landsbygden överhuvudtaget.

För allt fler tjänster kommer via nätet, inte minst hemtjänst för en kommun med många äldre ute i byarna. Landsbygdskommittén vill att hela Sverige ska ha snabb digital överförning år 2025, säger Kristina Yngwe.

– Det är så himla grundläggande om man ska kunna driva företag eller leva och verka på landsbygden så måste man ha tillgång till uppkoppling. Det är jätteviktigt att vi pekar ut att det här måste funka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".