King Kong väcker fortfarande känslor

9:12 min

Det var ett bedrövligt avslut på filmen säger konstnären Annika Nielsen och visst väcker klassikern King Kong fortfarande känslor i Degerfors. 

På parkeringen bakom torget i Degerfors finner vi King Kongs revansch, en stor grafittimålning som bygger på en oljemålning av Annika Nielsen.

Det var sommaren 2012 som Annika tillsammans med Paul Nielsen Isho, Emil Holter, Simon Digre, Beatrice Hannula och Emil Palmqvist fyllde muren med historien om King Kongs revansch på mänskligheten.

Jag tycker den håller fortfarande

Då som nu väcker den känslor. Många jag pratade med gillade den medan andra ifrågasatte vad den hade med Degefors att göra. Det som däremot alla vara eniga om var att det var mycket bättre nu än när parkeringen pryddes av grå betong..

Viss kritik kommer att motivet inte har med Degerfors att göra. På det svarar Annika att det är bra, då skulle det bara bli fotboll, vi har annat också.

– Jag tycker den håller fortfarande säger Annika Nielsen och vi konstaterar att målningen har fått stå orörd.

Det är väl också ett betyg tänker jag...

Under några veckor har jag åkt runt i Örebro län och tittat på konst i det offentliga rummet. Kanske låter högtidlig med "det offentliga rummet" man kanske skulle säga "våra konstverk i vardagen"? Eller "konst vi tar för givet"? Eller jag vet inte...

Men faktum är att vi kanske har fler konstverk runt om oss än vad vi kanske tror..

Om du börjar räkna på vad du passerar på, låt oss säga din vanliga väg till jobbet, så kanske du blir överraskad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista