Mängder av datorspel utvecklas just nu på Örebro slott

8:05 min

Spelutvecklare från hela världen intar under veckan Örebro slott. James Newnorth har koll på speltrender och utveckling i Örebro och i resten av Sverige.

Castle Game Jam pågår under hela veckan på slottet i Örebro. Sedan i måndags är några av världens bästa spelutvecklare samlade. Eftersom det inte finns speciellt mycket pengar att göra i den här typen av evenemang har det varit svårt att hitta en plats att vara på. Skälet till att evenemanget är i Örebro är att ingen annan stad ville anordna alltsammans.

– I andra städer har de trott att de bara ska komma massa ungdomar som ska spela spel. Men här lyssnade man verkligen på oss. Förra året var vi i en liten stuga i Småland.

Ungefär 300 personer befinner sig i slottets lokaler där man under veckan utvecklar spel och upplevelser. Deltagarna har fått en utmaning på temat dimensioner. Utifrån det nyckelordet ska deltagarna sedan komma på sätt att applicera det på datorspel.

– Det är just nu väldigt många intressanta koncept som är på gång. Jag ser fram emot lördag när vi kan få testa spelen.

Den svenska spelbranschen är stor och den står sig bra i konkurrens med andra länder. Det satsas även en del i Örebro där det finns en gymnasieskola som satsar på datorspelsutveckling. James Newnorth tror dock att det måste hända ännu mer.

– Jag har frågat runt i Örebro och vad jag har förstått så är det inte tillräckligt bra här än. Det finns däremot människor här som försöker starta initiativ tillsammans, så det verkar som man vill ha mer spelutveckling i Örebro.

På lördag får allmänheten komma på besök mellan klockan 12-20. Det är gratis entré och då kommer man få möjlighet att testa de nya spelen som utvecklats under veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista