Pokémon Go fick flicka med social fobi att gå ut

7:49 min

Flera personer med Aspergers syndrom, autism eller liknande diagnoser har tack vare det populära mobilspelet tagit steget utanför dörren. 

– Min dotter har varit inne för det mesta, men sen kom det här spelet. Då tyckte hon det var roligt, så först gav hon sig ut i närområdet hemma, sen tröttnade hon där. Då fick hon reda på att det fanns pokémon på stan, så då cyklade hon ner med lillasyster på stan och var borta i tre timmar, säger en mamma till en tonårsdotter i Örebro, men som vill vara anonym.

Spelet har haft en enorm genomslagskraft i världen - men för flera personer så har det faktiskt lett till en avgörande förändring i livet. Personer med psykiska besvär vågar för första gången att ta sig ut genom dörren. För en tonårsflicka i Örebro, har det rent ut av varit revolutionerande. 

– Hon lider ju av social fobi, nu kommer hon ut bland folk, säger mamman och fortsätter:

Vi hittade henne och hennes lillasyster på ett fik i Örebro, då satt de bland folk. Jag tror att det har att göra med att det blir fokus på spelet istället för folk runt omkring, det är jättepositivt

Någon som inte är förvånad över detta är Ylva Rosén, verksamhetschef på psykiatrin för unga vuxna (BUV).

– Vi vet att många gånger är det yttre faktorer som gör att det vänder, och det kan vara sådana saker som Pokémon go, eller en ny bästa vän, eller en hund. Det kan vara ett steg mot ett förbättrat mående. 

Vad är det i spelet som gör att man kommer över tröskeln?

– Jag tror att det är att man lägger fokus på något helt annat. Många barn och ungdomar idag upplever miljön runt omkring sig ganska kravfylld. Det här är lust, nyfikenhet, glädje och spänning och det här ger fokus på någonting helt annat, säger Ylva Rosén. 

Spelet kan till och med vara en metod för att nå förändring i sitt mående över tid, menar Rosén. 

– Det handlar om att utmana sig själv, men att ta det i små steg. Man börjar med det som känns lättast och minst farligt, och så kan man  ju faktiskt använda spelet. Att utmana sig själv på olika platser, olika miljöer eller olika kompisar. Att göra mer av det som funkar. 

Har du något råd till föräldrar hur man kan stötta sina utsatta barn, om man ser den här positiva utvecklingen?

– Uppmunta, förstärka positiva upplevelser. Sätta ord på känslor i samband med det och följa barnet och det som väldigt positivt, menar Ylva Rosén. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista