Kvinna som tigger på Storbron i Örebro. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio.
Kvinna som tigger på Storbron i Örebro. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio.

Tiggeriförbud - till nytta för tiggarna eller Svensson?

"Kopplas samman med människohandel och prostitution"
1:16 min

Moderaterna i Örebro välkomnar diskussionen om tiggeriförbud. Anders Åhrlin, moderat oppositionsråd i Örebro kommun menar att ett lokalt tiggeriförbud - i samarbete med polisen - vore bra.

– Människohandel och prostitution har kopplats samman närmare kring tiggeri, det här börjar organiseras och smälta ihop och det är inte bra. Och det måste vi också ta tag i, säger Anders Åhrlin, M.

Det är ansvariga ministern Ardalan Shekarabis, socialdemokrat, som i Dagens Nyheter säger att han vill studera våra grannländers erfarenheter av förbud.

Kommunstyrelsens ordförande, Kenneth Nilsson, socialdemokraterna är inte beredd att öppna den dörr som hans minister har gläntat på. Ett rent tiggeriförbud löser inga problem, utan innebär mest att vi svenskar slipper se tiggarna, menar han.

– Det är jättebra att han pratar om det och vill utreda frågan ur flera perspektiv. Det betyder inte att vi i samhällsdebatten ska dra enkla slutsatser om vad den utredningen kommer fram till. Jag vet ju att regeringen tidigare sagt att förbjuden fattigdom löser inga problem och jag hoppas och tror att den åsikten står kvar fortfarande, säger Kenneth Nilsson, S.

Många miljöpartister hoppade nog också till idag, eftersom partiet absolut inte vill ha ett tiggeriförbud. Niclas Persson, oppositionsråd i Örebro är en av de som blev upprörda idag.

– Det här är inte en del av regeringens politik, och inget som Miljöpartiet stödjer. Jag tycker det är problematiskt att ministern gör det här på egen hand och det är lite illojalt mot det röd-gröna samarbetet, menar Niclas Persson, Mp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".