Försäkringsbolag: Omöjligt att skydda sig mot bilbränder

5:51 min

Det är svårt att skydda sig som bilägare om man vill undvika att bli utsatt för en anlagd bilbrand. Försäkringsbolagen har svårt att ge tips till bilägare som vill skydda sin egendom.

På försäkringsbolaget if får man årligen handlägga många bilbränder runt om i Sverige, men det är svårt att ge råd till bilägare på tips som gör att man inte så lätt drabbas av en bilbrand.

– Ärligt att säga, det är jättesvårt. Det har att göra om var man har för möjlighet att ställa sin bil nånstans, säger Dan Falconer som är motorspecialist på försäkringsbolaget if.

Han berättar att man inte ska ställa bilen ensligt, utan helst på ett upplyst ställe vilket är svårt att hitta i dag i de stora städerna där bilbränder är mest förekommande.

– Det brinner ju bilar till och med i garage så det här är en svår fråga att ge tips om hur man ska tänka.

Om en bilägare blir utsatt för en bilbrand måste en polisanmälan göras.

– Oftast kommer polisen till platsen om bilar står i lågor, så det blir ofta en polisfråga redan på platsen, enligt Dan Falconer på if.

Han berättar att det i de flesta fallen tar två veckor att handlägga en bilbrand och att kunden kan få ersättning för sin bil.

– Men då krävs det att ägaren har en halv, eller helförsäkrad bil. Den obligatoriska trafikförsäkringen täcker inte in bilbränder och då utgår ingen ersättning, förklarar han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista