Forskare: Manskultur hämmar idrottande flickor

0:46 min

Bara en tredjedel av idrottsutövare i länet är flickor. Manskultur, förutsättningar och förebilder kan vara anledningen.

Historiskt sett skapades idrott av män och för män. Det arvet lever i stor utsträckning kvar inom många idrotter, där det handlar om att skapa manlighet.

Många tjejer upplever att de egenskaper som idrotten förväntar av en tjej för att bli framgångsrik, inte riktigt är desamma som förväntas av en kvinna i samhället. Det tror Daniel Alsvare, på Institutionen för hälsovetenskaper, är en stor faktor.

Damverksamheten kanske ses som ett kul tillägg och tas inte på lika stort allvar som herrverksamheten. Det går att se ekonomiskt, herrarna får betalt i ett fotbollslag, men det får inte damerna.

– Idrotten skapades av män för män. Det kan handla om hur träningstider prioriteras för tjejer, respektive pojkar. Det kan handla om vilken typ av erkännande idrotten får i klubben, säger Daniel och fortsätter:

– Damverksamheten kanske ses som ett kul tillägg och tas inte på lika stort allvar som herrverksamheten. Det går att se ekonomiskt, herrarna får betalt i ett fotbollslag, men det får inte damerna. Det hänger ihop i föreningsnivå till mer strukturella normer och föreställningar i samhället.

Men vilken roll har tränaren?

Hör hela intervjun med Daniel Alsvare tillsammans med Niklas Collgård som är instruktör för tjejer i ÖSK Söder och Adolfsberg IK i ljudklippet nedanför.