Elisabeth Edewald
Elisabeth Edewald, chef för bobutiken på ÖBO är skeptisk till listan.

Bostadsbolag sågar studenternas röda lista

"Vi känner oss inte riktigt rättvist behandlade"
2:28 min

Örebro har återigen hamnar på listan som visar var det är svårt för studenter att få boende, men Elisabeth Ewald på kommunala bolaget Örebrobostäder har en annan uppfattning.

Tillsammans med tio andra studentstäder har Örebro som studentstad fått rött ljus. Sveriges förenade studentkårer har tagit fram en lista som visar hur enkelt det är för studenter att få tag i boende.

Örebro har blivit placerade på den röda listan, vilket innebär att studenter inte kan förvänta sig att få en bostad under första terminen.

Men Elisabeth Edewald som är chef för bobutiken på ÖBO är skeptisk till att ha hamnat på röda listan.

– Vi känner oss inte riktigt rättvist behandlade genom att hamna bredvid de andra som är rödmarkerade och som inte har någon form av garanti eller hjälp att ge de nya studenterna som kommer, berättar Elisabeth Edewald.

Vad innebär bostadsgarantin?

– Vi erbjuder tak över huvudet för att man inte ska behöva tacka nej till en erbjuden studieplats. Och det är alltså del i en delad lägenhet, en vanlig lägenhet. Där får man bo första terminen och nytt för terminen är att man får välja själv vem man vill bo tillsammans med.

Listan som toppas av de traditionella studentstäderna Uppsala, Lund, Stockholm och Göteborg är oroande menar Caroline Sundberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

- Ett tryggt boende behövs för att vi studenter ska kunna fokusera fullt ut på våra studier och inte lägga energi på att bevaka krångliga köer, leva med korta andrahandskontrakt och gå runt med en gnagande oro över framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".