Gränspolisen får mer att göra när fler utvisas.
1 av 2
När fler får avslag på sin asylansökan får Gränspolisen mer att göra. Foto: Johan Nilsson/TT, Fredrik Sandberg/TT
Nya asyllagen gör att fler får avslag på sina asylansökningar
2 av 2
Ändringen av lagen om mottagande av asylsökande gör att Gränspolisen får mer arbete. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Mer jobb för gränspolisen när fler ska utvisas

"Vi får många tips om folk som befinner sig i landet utan tillstånd"
1:28 min

Trycket på gränspolisen i Bergslagen väntas öka framöver när fler och fler personer får avslag på sina asylansökan.

Redan nu märks att en del personer går under jorden när de får avslag, menar Pernilla Silvén, som arbetar på gränspolisen i Bergslagen.

– De blir uppmanade av Migrationsverket att uppge ny adress och telefonnummer så att vi kan nå dem, men det är inte alla som gör det. Då får vi ärendet som att personen har avvikit.

En lagändring från juni i år gör att personer som fått avslag på sin asylansökan förlorar rätten till ersättning och boende i Migrationsverkets lokaler. Om personen som fått avslag inte lämnar boendet skickas frågan vidare till Kronofogden som i sin tur kan be polisen om hjälp för att avhysa personen.

Migrationsverket har hittills lämnat 200 ärenden från Örebro län till Kronofogden. Ärenden som kan bli aktuella för polisen framöver, menar Pernilla Silvén.

– Ja absolut, vi har fått prognoser från Migrationsverket. De kommer öka sina utvisnings- och avvisningsbeslut och det innebär att vi kommer få fler ärenden framöver framåt våren och hösten.

Och ni har redan gamla ärenden när det handlar om utvisningar?

– Ja, vi har många ärenden sedan tidigare och vi får in mycket tips från allmänheten om folk som jobbar och befinner sig i landet utan tillstånd.

Hinner ni med?

– Inte just nu när vi är så få, men vi hoppas att det ändrar sig när vi blir så många som vi ska vara, säger Pernilla Silvén på gränspolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".