Lärare, lärarrum, Transtensskolan Hallsberg, Lärarlönelyftet
Per Andersson och Elin Kullman (t h) med kollegan Oscar Johansson i fikarummet på Transtensskolan Hallsberg. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Lärarlönelyftet kan få lärare att lämna yrket

"Risken är att man blir ledsen och förbannad och söker sig härifrån"
1:26 min

Det är spänt i många lärarrum just nu på grund av Lärarlönelyftet. Satsningen som ska göra läraryrket mer attraktivt, riskerar att leda till att lärare som inte får del av lönepåslaget slutar.


Skälet till oron bland lärarna är att det statliga bidraget Lärarlönelyftet inte är avsett för alla lärare. Det är bara de mest kvalificerade som har rätt till lönepåslaget, på i snitt 2 500 kronor i månaden. Resten blir utan.

Osämja och misstro
Och det här kan skapa osämja och misstro kollegor emellan, menar bland andra lärarna Elin Kullman och Per Andersson på Transtensskolan i Hallsberg.

– Det är klart att man kan se en risk där det finns några som fortsätter att få och få och få, och några som hela tiden halkar efter, säger Per.

– Ja, det som skulle kunna hända är att folk söker sig härifrån, att man blir ledsen och förbannad för att man inte får, fyller Elin i. Och så blir det ännu mer personalomsättning än vad vi redan har.

Några fortsätter att få och få och få, medan några hela tiden halkar efter.

Syftet med Lärarlönelyftet är det motsatta - att göra yrket mer attraktivt och få lärare att stanna och på sikt förbättra skolresultaten. Men nu finns det lärare som säger att de slutar om de inte får del av de här pengarna.

I bakgrunden kan också ligga besvikelser och en känsla av orättvisa när det gäller den förra Förstelärarreformen, då vissa lärare fick ett stort lönelyft, och andra inte.

Tre miljarder
Den här gången handlar det om totalt tre miljarder kronor som ska fördelas på en tredjedel av landets lärare, cirka 60 000 stycken. För Örebro län blir det cirka 76 miljoner kronor som ska höja runt 1 500 lärare.

Och även om Per Andersson och Elin Kullman på Transtensskolan i Hallsberg tycker att det är bra med ett lönelyft, så är de kluvna till metoden.

– Jag vet inte om jag skulle tycka att det var bättre att man "splittade" så att alla fick en mindre summa, för det är väl bra att de som gör ett bra jobb får det här. Men samtidigt kan man ju undra var informationen hämtas ifrån, om hur duktiga vi är, säger Elin.

– Jag tänker att det är viktigt att man kan premiera de lärare som är väldigt kompetenta och duktiga, menar Per, men det är också viktigt att man som skolledare ser de problem som det här kan medföra.

– Ja, jag skulle ju inte vilja vara rektor och dela ut den här pengapåsen. Det skulle inte vara ett angenämt uppdrag, tycker jag, säger Elin Kullman, svenskalärare på Transtensskolan i Hallsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".