Mammor utbildas om extremism

2:48 min

Örebro kommun startar en utbildning för mammor som ett sätt att motverka våldsbejakande extremism. Konceptet som kallas Mother schools finns redan i flera andra länder.

Kursen vänder sig till mammor som är oroliga för att deras barn är på väg in i extremism.

Det handlar till exempel om att känna igen tecken på radikalisering, men också om kommunikation, utvecklingspsykologi och föräldraskap.

Tanken är att det under oktober ska starta utbildningar i Örebro, Göteborg, Borlänge och Stockholm som är de kommuner som har ett särskilt uppdrag att utveckla arbetet mot våldsbejakande extremism.

Ulrika Almquist, ungdomsbehandlare som ska leda kursen i Borlänge säger så här om vilka mammor hon tror kommer gå kursen där:

– Jag tror att det är mammor som i dag finns i Borlänge kommun, och som bor och lever i segregerade områden, och som har ett behov utifrån att de känner att de själva kanske är oroliga för de barn som de har hemma.

Vad tror du att det är för erfarenheter de har kopplat till sina barn?

– Jag tror att det kan vara kriminalitet, att det är oroligt, att de är på väg att tappa kontrollen över att kunna vägleda sina barn.

Vad tänker du att de ska få med sig?

– Självkänsla och verktyg och mod och mandat att vägleda sina barn i rätt riktning, säger Ulrika Almquist, ungdomsbehandlare i Borlänge.

Enligt Yassin Ekdahl, kommittésekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, som arbetar med att ta fram stöd till anhöriga, är det ofta mammor som ser de första tecknen på radikalisering, och enligt honom är utbildningen viktig i det förebyggande arbetet.

– Ja det är ju det som är poängen. Tanken är dels att tillhandahålla en plattform där man kan diskutera fritt utan skuld och skam med andra föräldrar med samma problematik, men också vägledning och en möjlighet att koppla in hjälp från samhällets sida när det behövs, och han ingångar till det. Annars är risken oftast att man har ett problem, man märker det, man larmar, men ingenting händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista