En skiss på hur det kan komma att se ut i framntiden, med bostäder där Ekersvägen går nu.
1 av 2
Det här är ett av förslagen på hur det kan komma att se ut vid Ekersvägen i framtiden. Foto: Skiss Örebro kommun.
Väg i Varberga och motorvägen.
2 av 2
Här mellan vägarna KAN det bli nya bostäder. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.

Förslag: Nya bostäder mellan Varberga och Nya Hjärsta

"Där det bullrar ska vi inte ha bostäder"
0:14 min

Nu föreslår den politiska ledningen i Örebro ett nytt bostadsområde mellan Varberga och Nya Hjärsta. En del av husen kommer att vara omgärdade av vägar enligt förslaget.

Kommunledningen presenterade sitt förslag idag, och det ska upp i stadsbyggnadsnämnden för hantering på torsdag.

I variant 1 som syns på bilden smalnas Ekersvägen av i befintlig sträckning. Varbergagatan tas bort "där så är lämpligt". Det skapas säckgator med direkta utfarter på Ekersvägen.  

Örebro växer enligt presentationen med fem invånare per dag och de behöver någonstans att bo, skriver kommunledningen i ett gemensamt uttalande.

Vi måste vara kreativa

– Vi måste vara kreativa för att möta de krav som en växande befolkning ställer. Det här projektet är ett lysande exempel på att det går att förändra en stadsbild på ett bra och kreativt sätt, säger Hanna Ljung (C), som är vice ordförande i programnämnd samhällsbyggnad i Örebro.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna står bakom förslaget.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".