Så här kan bostäderna i Brunnsparken komma att se ut. Foto: Örebroporten.
1 av 2
Så här kan bostäderna i Brunnsparken komma att se ut. Foto: Örebroporten.
Jeanette Berggren, VD Örebroporten. Foto: Örebroporten.
2 av 2
Jeanette Berggren, VD Örebroporten. Foto: Örebroporten.

Ägaren till Brunnsparken vill bygga bostäder i området

"Bostäder ger möjligheter till intäkter"
1:23 min

Örebroporten som äger Brunnsparken i Örebro vill bygga bostäder i kanten av parken, det berättar man i sitt remissvar om parkens framtid till kommunen.

Blir detta verklighet så är det knappast möjligt att göra stora publika evenemang i parken längre. Men det är ju svårt redan idag, menar Örebroportens VD Jeanette Berggren.

– Det finns ju bostäder precis utanför staketet. Att bygga innanför är ju ungefär samma förutsättningar, man drabbas väl av eventen på samma sätt.

Så begränsningen finns redan där idag?

– Ja, det blir ingen ytterligare begränsning med några få bostäder i parken, säger Jeanette Berggren.

Just nu pågår ett samråd med alla Örebroare om hur Brunnsparken ska se ut och fungera i framtiden. Ett förslag handlar om mer evenemang och aktiviteter, det andra ger visst utrymme för bostäder innanför stängslet. Genom att sälja byggbar mark så kan Örebroporten skaka fram pengar till att bevara grönområdena och husen i parken, berättar Jeanette Berggren.

– Vi vill skapa ekonomiska möjligheter att vitalisera parken. Att skapa byggrätter för bostäder ger ju möjligheter till intäkter som man kan använda till att satsa på den befintliga parken som finns idag, berättar Jeanette Berggren, VD Örebroporten.

De gamla byggnaderna som Regnbågen, Brunnen och Svalan ska bli kvar i Örebroportens förslag och verksamheterna där kan fortsätta. Men kommer det nu bli så här? Många ska ju tycka till innan den 30 september. Jeanette Berggren tror ändå att Örebroporten som fastighetsägare har en viss tyngd när politikerna bestämmer.

– Jag tror att man lyssnar in vad vi skriver i vårt yttrande, självklart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".