Läxläsning i hemmet kan skapa stress.
Läxläsning i hemmet kan skapa stress. Kanske bra att slappna av framför skärmen en stund i stället. Foto: Jonas Edlund/Sveriges Radio.

Forskare: Se över vilka läxor som passar hemmet

"Läxor som elever inte kan skapar stress"
0:19 min

Navets skola i Örebro har dragit ner på läxorna med skälet att lärandet inte ska vara beroende av föräldrarnas insatser, som kan variera. Och det får stöd av forskningen.

P4 Örebro har rapporterat om hur Navets skola i Örebro drar ner på läxorna i hemmet.

Och Max Strandberg, skolforskare vid Stockholms universitet, tycker det är vettigt att se över vilka läxor som ska med hem. Det finns också stöd för det hos Skolverket, enligt honom.

Det skapar konflikter och stress i hemmen när föräldrarna får lärarnas position

– Läxor som eleverna inte kan, göra klart-läxor och sådant man inte hunnit med, det skapar konflikter och stress i hemmen när föräldrarna får lärarnas position i hemmen, säger han.

Det finns också forskning som visar att läxor generellt sett är bättre när eleverna blir äldre, men det varierar också vilken läxa det handlar om.

– Det finns ingen entydig forskning om läxor är bra eller dåligt heller, säger Max Strandberg, som betonar att läxor där elever ska undersöka saker eller ta med sig saker till skolan, de skapar intresse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".