Nya regler för organdonation

Sjukhusen ska styra upp sina rutiner för oragandonation. Sen den första juli finns det nya regler för hantering av organ.

- De flesta svenskar är positiva till organdonation, men när man verkligen står inför frågan blir det ibland ändå inte av. Det säger Gustav Ekbäck, som är klinikchef på anestesi och intensivvårdskliniken i Örebro.

För den som just mist en anhörig kan det vara tufft att ta beslut om vad som ska hända med kroppens organ. Men det är ett ställningstagande som måste göras fort om organen ska kunna användas. Därför ska nu alla sjukhus ha speciella donationsläkare och donationssköterskor. De ska samordna arbetet kring organdonationen och uppmana alla på sjukhuset att våga ställa frågan om hur den avlidna såg på det här med donation. I sina föreskrifter har socialstyrelsen även delat upp reglerna om dödsförklaring och reglerna om hur man hanterar organ i två olika delar. Förut stod alla föreskrifter i samma dokument, vilket många tyckte var obehagligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".