Emelie och Åsa Jansson står utanför ytterdörren på sitt hus.
Emelie och Åsa är oroliga för att Emelie ska halka efter om inte läsplattan som är så viktigt i skolarbetet lagas.

Skolans läsplatta gick sönder - Emelie riskerar halka efter

"De sa: Betala själva eller vänta i månader"
1:25 min

Trots att Lekebergsskolan använt läsplattor i tre år har de inte haft något avtal med en reparatör när de går sönder och elever tvingas vänta i månader.

Redan i sjunde klass på Lekebergsskolan får alla elever en varsin läsplatta. De använder dem flitigt på lektionerna med att skriva, göra skolarbeten, kolla schema, maila och lämna in uppgifter.

Men Emelie Janssons platta gick sönder, och trots att varje elev ska ha en läsplatta från skolan så fick hon svaret att hon måste vänta i månader på en reparation - eller betala själva.

– Att reparera den skulle kosta flera tusen och jag studerar så de har vi inte råd med. Risken är att hon halkar efter i skolan, och det tycker jag är jättefel, säger Åsa Jansson, mamma till Emelie.

– Vi är ganska beroende av plattorna när vi ska göra uppgifter, det blir extremt mycket svårare att försöka hänga med, förklarar Emelie själv.

Men när P4 Örebro når ansvariga får vi ett helt annat besked.

– Det är ju skolans ansvar. Det är inte aktuellt att elev och vårdnadshavare ska stå för den kostnaden, säger Maria Bäcklin, förvaltningschef för kultur och bildning i Lekebergs kommun.

Anledningen till att det tar lång tid att få tillbaka sin platta, är att man inte upphandlat en leverantör för att reparera läsplattorna - förrän nu.

– Hittills har det inte varit aktuellt att vi lagar dem utan då har de fått en ny läsplatta. Däremot har nu Sydnärkekommunerna gjort en ny upphandling så att vi nu kan laga plattor, berättar Maria Bäcklin.

Borde man inte gjort det redan från början?

– Ja när den här satsningen gjordes för några år sedan så gick det nog ganska snabbt för bilden har förändrats både i ansvar och samarbete. Man hann nog inte tänka i alla avseende hur sånt här skulle hanteras, och det behöver förbättras, absolut, säger Maria Bäcklin. 

Hon meddelar också att skolan ska ordna så att Emelie får sin platta, tillslut.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".