Höga skadestånd för klotter

Tre män i 20-års åldern från Örebro, har dömts av Örebro tingsrätt för grov skadegörelse. Det handlar om ett drygt 50-tal fall av klotter. De unga männen har alla tre erkänt att de gjort sig skyldiga till klotter på flera fastigheter i Örebro. Nu väntar dryga skadestånd för de tre männen.

De har själva berättat att när de varit berusade så har de vid flera tillfällen tagit med sig sprayburkar ut och klottrat på flera olika ställen runt om i Örebro. Alla tre säger också att de fick en kick av att klottra och sen lyckas hålla sig undan polisen. Tingsrätten anser i domen att det är en systematisk och omfattande klotterbrottslighet och därför bedöms brottet som grovt.

Den av männen som gjort sig skyldig till flest fall av skadegörelse döms av tingsrätten för 53 olika fall av klotter. För honom blev domen villkorlig med samhällstjänst i 190 timmar. Alternativet hade varit åtta månades fängelse skriver rätten i sin dom. Den unga mannen ska också betala nästan 105 000 kronor i skadestånd till bland annat olika fastighetsägare i Örebro. De andra två döms till dagsböter, men får räkna bort en del eftersom de suttit häktade. De ska betala 28 000 respektive 25 000 kronor i skadestånd.